Köpa vinkyl

Att exponera dina favoritvinflaskor i en snygg vinkyl är inte bara ett fint inslag i inredning i hemmet, det gör även att ditt vin blir rätt tempererat och smakupplevelsen blir helt annan än vanligt kylskåpskallt vin. Det finns flera olika varianter på hur du vill ha vinkylen integrerad eller fristående i hemmet, och även olika storlekar och mått. Här får du en guide på olika varianter när du ska köpa vinkyl och hur många flaskor som beräknas att få plats med olika mått på vinkyl.

Vinkyl mått

Kanske vet du ungefär hur många flaskor du vill ha i din vinkyl, men det kan vara svårt att få en uppfattning vad det innebär för mått på skåpet. Nedan listar vi flera olika vinkylsmått från olika återförsäljare som är populära att köpa.

Vinkyl 60 cm bred

Ja, är du en riktig vinkonnässör och har stora samlingar av viner, finns det vinkylar som tar 90 till 200 flaskor. Ett vanligt mått på bredden av ett vinkylskåp är 60 cm, den största skillnaden hos olika återförsäljare är höjden och antalet hyllor anpassade för viner samt hur många temperaturzoner som finns, då olika viner vill ha olika temperatur. Hos Temptech.se finns vinkylar i flera storlekar för olika mängder med flaskor, men en populär produktserie är Temptech Premium som tar ca 94 flaskor. Att köpa vinkyl från Temptech är att köpa vinkylarnas Rolls Royce, då de har väldigt hög kvalité och har fått väldigt goda omdömen att ha de bästa vinkylarna på marknaden.

Mått bredd 60 cm
Flaskor 90–250 flaskor beroende på höjd

Vinkyl 50 cm bred

Att hitta en vinkyl som är 50 cm bred kan vara lite svårt, då det är ett mått som inte anses vara standard på en vinkyl. Ett varumärke som har en variant på 49,5 cm bredd är Mcuvée som har både fristående och inbyggbar vinkylskåp och är ett välkänt varumärke. Exempelvis Mcquvée Winecave 700 som du hittar hos bland annat hos Hem-kök.se.

Mått bredd 49,5 - 52 cm
Flaskor Ca 38 flaskor

Vinkylskåp 40 cm bred

Ett vinkylskåp på 40 cm är ett bra mått för någon om vill få plats med ca 32 flaskor beroende på höjden. En vinkyl på 40 cm är ett standardmått på marknaden och många modeller är tänkta att vara inbyggbara i skåp i kök. En populär variant bland 40 cm vinkylar är Temptechs Sommelier som du kan köpa på Temptech.se. Deras vinkyl som är 40 cm på marknaden är har två temperaturzoner och ett skåp som du smidigt kan bygga in under bänken i köket.

Mått bredd 40 cm
Flaskor 32 flaskor

Vinkylskåp 30 cm bred

Temptech finns vinkyl i mått 30 cm som är lagom för dig som har inte har större mängder med viner utan ca 17 flaskor. Om du har ett smalt utrymme i ett kök kan Temptechs vinkyl på 30 cm vara perfekt lösning, då det inte brukar vara så vanligt att det finns standard på köksluckor och skåp i detta mått. Därmed kan det vara fint att ha ett vinkylskåp som fyller utrymmet som annars kan vara svårt att fylla ut.

Mått bredd 30 cm
Flaskor 17 flaskor

Smalt skåp för vin 15 cm

Är du ingen jättesamlare av vinflaskor men tycker det skulle vara ett trevligt inslag med ett skåp för din dryck, kan ett skåp på 15 cm vara lagom för en vinkyl. 7 flaskor får plats i ett smalt skåp med detta mått och det finns flera återförsäljare som är omtyckta och har flera modeller. En vinkyl för 6 flaskor finns på Temptech, exempelvis modellen Oslo som har en temperaturzon och låg energiförbrukning och kan integreras under bänk. Det finns även ett annat kylskåp för ungefär lika många flaskor som fått bra betyg från varumärket Cavin. Deras modell heter Scandinavian Collection och du hittar det på Bagaren och Kocken.

Mått bredd 15 cm
Flaskor 6–8 flaskor

Vinkyl 4 flaskor

Är det värt att ha en vinkyl för 4 flaskor? Ja, för temperaturen blir optimal för ditt vin och du kan avnjuta smakerna på ett helt annat sätt än om du hade lagt in flaskorna i ett vanligt kylskåp. En häftig variant av vinkyl för 4 flaskor finns på Expondo.se som har vinkylskåp med dispenser. Det innebär att du kan hälla vin ifrån flaskan utan att behöva öppna skåpet, utan du häller från dispensern som sitter på utsidan av det. Skåpet passar perfekt för vita viner och roséviner som ska ha en temperatur mellan 7 och 18 °C.

Mått bredd Finns olika mått beroende på modell och specifikationer för skåpet
Flaskor 4 flaskor

Vinkyl 1 flaska

Är det ens möjligt att hitta vinkyl för 1 flaska? Det finns inte många varianter som passar för en enskild flaska, men det finns många andra praktiska lösningar. En variant är Winecase One Inox från Caso som är en vinkylare som mer liknar en maskin som du lägger ner flaskan i och ställer in önskad temperatur. Den är praktisk då du kan ha den på bänken och tar inte upp mycket yta. Perfekt för dig som vill ha perfekt tempererat vin till middagsbjudningen. Annars finns det kylare i plast och gummi som du sätter på flaskan istället, men då kan du inte reglera någon temperatur.

Mått bredd Beroende på modell
Flaskor 1 flaska

Att tänka på när du ska köpa vinkyl

Det kan kännas som rena djungeln när du ska köpa vinkyl och vad du ska tänka på. Läs mer om vad som kan vara bra att läsa på om för olika produkter när du står i ditt val.

Temperaturzoner

Framförallt kan det vara viktigt att fundera på hur många olika sorters vin du ska ha i kylen och vilken som är den optimala temperaturen för dessa. Vill du lära dig mer om vilken som är den optimala temperaturen för rött, vitt eller rosévin kan du läsa mer om rätt temperatur.

Ljudnivå

På de flesta modeller när du läser på om dem kommer det stå med ljudnivå mätt i decibel (dBA). Att ha ett vinkylskåp ska inte bara fint och funktionellt, du vill även att det inte ska störa hemmamiljön med störande ljud. Nuförtiden är kylskåpen välanpassade för att de ska vara så tysta som möjligt. Ett snitt du kan utgå ifrån är ca 40 decibel i ljudnivå.

Energiförbrukning

Något som kan vara tänkvärt när du ska köpa vinkyl är hur mycket energi den förbrukar i hemmet. Om du tänker ett normalstort vinkylskåp kan den förbruka lika mycket el som ett vanligt kylskåp. Har du mindre kylskåp kommer det också förbruka mindre elförbrukning. När du läser på om de olika modeller kan du även läsa på om dess energiklassning som är obligatoriskt att finnas med på produkten. Sedan mars 2021 är energiklassningen för vinkylar i skala A till G, och inte A+, A++ eller A+++ som har utgått. Det ska även stå hur många kilowattimmar per år den drar, precis som vanligt kylskåp.

UV- skyddat glas

Om du ska placera din kyl i ett rum där det kommer in mycket solljus, kan du tänka på att välja en vinkylare som har ett UV-skyddat glas. Det kommer skydda vinflaskorna och de kan hålla längre genom att ljuset inte når flaskorna lika lätt med ett skyddande och mörkare glas.

LED-belysning

Belysningen har ingen större funktion för flaskorna, utan är mer en trevlig inredningsdetalj som ger en extra mysbelysning. Det blir också lättare att se vilka flaskor du har i kylen. Ljuset kan variera mellan olika modeller men vanligt är åt det blåaktiga och vitaktiga hållet. Om du ska gå åt det vitaktiga hållet bör du fundera på om du främst har kallt eller varmt vitt ljus i dina övriga lampor i hemmet och matcha med samma i vinkylaren.