Vinkyl – inspiration inför ditt köp

Med en vinkyl hemma kommer dina viner att smaka bättre. Du kan enkelt lagra, förvara och servera dina drycker i perfekt temperatur. Vinkylar finns i olika storlekar och kan anpassas för alla hem. Här hittar du inspiration inför ditt köp och tips på vad du ska tänka på. Varför inte börja att titta hos Vinlagring, där hittar du ett av marknadens största utbud.

Rätt temperatur – en vinkyl gör jobbet

En vinkyl är lätt att använda. Det du ska bestämma dig för är om du primärt ska lagra ditt vin eller förvara det för servering. Ett vin som lagras mår bäst i en konstant temperatur på 12°C. Ska du inom de närmaste månaderna däremot servera vinet ska temperaturen vara en annan. Röda viner är ofta godast i en temperatur på 16-18°C, vita-, mousserande och dessertviner serveras oftast i 8-10°C. Läs mer om temperatur och lagring av viner hos Systembolaget.

Flera bra funktioner

Temperaturen är inte allt en vinkyl reglerar. Den ser också till att det är:

  • Rätt ljusförhållanden, för mycket ljus accelererar mognaden av vinet.
  • Är luktfritt, en naturkork släpper in lukt när den åldras, vinkylen ska vara fri från lukt.
  • Fritt från vibrationer, vibrationer är inte bra för vinet.
  • Rätt fuktighet, vinkylen reglerar fuktigheten till 50-75%, då mår flaska och innehåll som bäst.

Inbyggd, liten eller en fristående?

Vilken vinkyl du ska ha är ofta en fråga om hur mycket plats du har. Marknaden är full av olika modeller och storlekar så du kan vara säker på att hitta en vinkyl som passar dina behov.

Fristående vinkyl

En fristående vinkyl är precis som det låter enkel att flytta runt och ställa i det rum där du känner att den passar bäst för tillfället. Tänk på att den ska stå med några centimeter fritt utrymme runt så att ventilationen fungerar. Hos vinlagring.se hittar du ett brett utbud fristående vinkylar i alla storlekar.

Inbyggd vinkyl

En vanlig lösning i kök. Du bygger in din vinkyl i någon av köksmodulerna, under bänkskivan, som väggskåp eller kanske i din köksö. Vinkylen blir på så sätt en naturlig del av köksinredningen. Hos Elon hittar du ett bra utbud av varianter på inbyggda vinkylar.

Integrerbar vinkyl

En integrerbar vinkyl är enklast att sätta in i samband med renovering eller ombyggnad och sätts in för att passa just i ditt hem. Det kräver lite mer planering för att ta hänsyn till el och ventilation. Kika in på vitvaruexperten.se för att hitta rätt integrerbar vinkyl för just ditt kök.

Lagringsskåp

För dig som i första hand ska lagra ditt vin och inte förvara det för servering inom den närmsta tiden. Det finns även kombinationsskåp där du kan ha både en bra temperatur för lagring och servering. Vinlagring.se har produkter från alla marknadens stora tillverkare.

Flera temperaturzoner

Har du tänkt att ha både rött, vitt och kanske mousserande viner i ditt vinkylskåp behöver du olika temperatur för de olika vinerna. Rött och vitt kräver två olika zoner, mousserande en tredje. Välj mellan vinkylskåp med 1-3 zoner.

Var medveten om “vinkylssyndromet”

Tänk på att många som köper en vinkyl direkt inser att den är för liten. Intresset för vin växer ofta snabbt när kylen på plats och snart är utrymmet slut. Så välj gärna en lite större vinkyl med plats för fler flaskor än du tänkt redan från början.

Tre lösningar att inspireras av

En fristående vinkyl är en snygg detalj i inredningen

Fristående vinkyl

Använd möjligheterna en fristående vinkyl ger. Tänk bortom köket, källaren eller förrådet. Kan den stå matsalen eller kanske i hallen som en inredningsdetalj?

tar flaska ur inbyggd vinkyl

Inbyggd vinkyl

En inbyggd vinkyl i köket är inte bara praktiskt. Den tillför också en ny dimension för utseendet och lyfter intrycket på hela ditt kök.

en integrerbar vinkyl ger ditt kök ett unikt och exklusivt intryck.

Integrerbar vinkyl

Men en integrerbar vinkyl har du chansen att skapa en unik lösning för just ditt kök. Ta chansen och kombinera funktion och finess på allra bästa sätt.