Vinkurs Stockholm

Bor du i Stockholm och letar efter en lokal vinkurs? Stockholm har flera kompetenta och erfarna lärosäten som specifikt fokuserar på vin och mat. Vill du lära dig grunderna inom vin så har restaurangakademin.se en vinkurs i Stockholm som både riktar sig mot de som arbetar med vin och mat samt privatpersoner som vill lära sig mer och ta sin middagsbjudningar till nästa nivå. Med andra ord är restaurangakademin en vinskola för nybörjare och proffs. Du kan även ta en vinprovning som din första vinkurs. Stockholm har ett brett utbud av vinprovningar och i många fall används de som en introduktion till vin för att sedan ta steget vidare mot grunderna i vinkunskap.

Utbud av vinkurser

Nedanför har vi samlat några av våra favoritutbildningar mot fokus på vin med två fokusområden. Du kan direkt börja med att lära dig grunderna runt vin och dess tillverkning, alternativt börjar du med olika vinprovningskurser och tränar upp din palett till att kunna urskilja differenserna mellan olika viner och hur de samspelar med mat.

Grunderna inom vin

Kursen inriktar sig till dig som vill lära dig mer om vin och öppna upp möjligheten för ytterligare utbildningar. Denna kurs kan bli första steget för dig som strävar att en dag bli en certifierade sommelier.

Läs mer och boka på restaurangakademin.se

Mat- & vinprovning

Lär dig mer om hur mat och vin fungerar i kombination och öppna upp sinnet för nya kombinationer. Hur möter vi upp söta och sälta? Hur kombinerar vi vin med kryddor som saffran och paprika? Många av dessa frågor kommer du få svaret på i denna kurs.

Läs mer och boka på olochvinmagasinet.nu

Vinprovning: Italienska röda viner

Jobbar du på en italiensk restaurang eller bara vill fördjupa dig i italienska viner. Då är detta kursen för dig. Du får smaka och lära dig om olika italienska viner och vad som särskiljer dem från varandra och andra vindistrikt i världen. Med hjälp av denna kurs kan du börja forma en bred kompetens för att i framtiden jobba med italienska viner.

Läs mer och boka på eataly.se

Vin- och ostprovning

Vilka vin passar bäst ihop med olika ostar? Vad passar bäst med en blå mögel ost? Hur lyfter du fram smaken i en lagrad parmesan? Dessa är några av frågorna du kan få svar på i samband med att du läser denna vin- och ostprovningskurs. Perfekt om du jobbar på en restaurang och vill fokusera på dessertviner.

Läs mer och boka på kurser.se

Flera olika vinkurser i Stockholm

Inom Stockholm finns det flera lärosäten som utbildar erbjuder vinkurser. Stockholm är för många Sveriges centrum för restaurangbranschen vilket gör att utbudet av vinkurser är stort. Stockholm Wine Club fokuserar på att erbjuda en mängd olika vinprovningar alla med unika fokusområden som vin och choklad, vin och lakrits, champagne och amarone för att nämna några stycken. Restaurangakademin har som ett av sina huvudmål att kunna ta sina studenter från noviser till certifierande sommelierer inom WSET standarden som är respekterad världen över.

Generellt så erbjuder de flesta lärosäten som fokuserar på vinkurser i Stockholm en grundkurs för dig som vill börja din resa inom vin och dryck. För att göra dem resan lite lättare så har vi samlat en del nyttig information som kan vara värd att ta del av men först en sammanställning av de vanligaste vinkurserna i Stockholm.

Vinkurser

 • Grundkurs i vinkunskap
 • Vinprovningar
 • Sommelierutbildningar
 • Vin & Mat i kombination
 • Var odlar man vin i världen?
 • Fördjupning & Masterclasses
 • Inspirationskurser

Vin för nybörjare

Om du inte tidigare har erfarenhet av vin så är det smart att börja smaka olika viner för att få en större förståelse för de olika vinsorterna samt vilka smakprofiler du kan stöta på. Du kan hitta tips på vin för nybörjare på många siter men som det mesta här i livet beror det helt på vad ditt mål är. Om du bara allmänt vill lära dig dricka vin och uppleva olika smaker finns det flera kurser som fokuserar på vin för nybörjare. Dessa kurser är ofta upplagda så att du går igenom teoretiska moment samt olika vinprovningar där du har möjlighet att smaka och uppleva olika sorters vin.

Lär dig om vin

Andra sätt du kan lära dig om vin är med hjälp av att studera själv. Systembolaget.se har samlat massor av nyttig kunskap om vin på sin hemsida. När du lär dig om vin rekommenderas du vanligtvis att börja med grunderna. Detta innefattar att läsa om de vanligaste druvorna, vilka viner passar till vilken sorts mat, hur du kan använda vin i matlagning och mycket mer. Nedanför har du en sammanfattning över vilka delar som du kan börja med när du lär dig om vin.

 • Världens vinländer
 • Socker i vin
 • Alkoholfria viner
 • Vin & Mat i kombination
 • Vintermer
 • Olika druvor

Vinkunskap för nybörjare

Mycket av det du har läst i ovanstående avsnitt är grunden för att kunna utöka din vinkunskap som nybörjare. Det du nu behöver göra är att bestämma dig vilken tillvägagångssätt som bäst passar dig, vill du direkt söka till en vinkurs i Stockholm eller börjar du i stället med att samla ihop kunskap och information på webben. Ett annat tips för att du ska kunna hitta rätt vinkunskap för nybörjare är att du sätter upp en generell plan och försöker definiera vad ditt mål är. Vill du börja jobba med vin eller är det enbart en hobby? Vill du lära dig om alla viner eller kanske bara fokusera på röda? Frågeställningar som dessa kan enkelt hjälpa dig att få fram tydliga mål om du inte redan vet eller tycker att det är svårt att börja.