För att ta nästa steg inom restaurangbranschen är det många som väljer att utöka sin kunskap med hjälp av en vinutbildning. Det finns flera olika aktörer och utbildningsinstitut som erbjuder en vinutbildning med flera unika inriktningar. En vinutbildning kan sträcka sig från enbart ett par dagar till flera års studier. Som tur är kan du ofta gå en vinutbildning samtidigt som du jobbar då studietakten sällan är på 100%.
Med hjälp av en vinutbildning kan du börja utveckla din egen kompetens vilket ger dig en större möjlighet att hitta jobb och att påverka vilken lön du kan få.
Det finns massor av olika vinkurser som du kan läsa, allt från grundläggande kunskap gällande vinets historia, mat och vin i kombination till mer nischade vinkurser som fokuserar på en specifik druva eller viner från ett enskilt land. Det finns också betydligt mer avancerade vinkurser som ger dig möjligheten att utbilda dig till sommelier och därigenom ta nästa steg inom restaurangbranschen. Genom dessa kurser kan du påbörja din personliga utveckling och få en känsla av vilka viner och smaker som intresserar dig mest. Nedanför har vi sammanställt en lista på några av de vanligaste utbildningarna du kan söka till.
Nu ska du få lära dig lite mer allmän vinkunskap som kan hjälpa dig och lägga en grund för ditt vinintresse. Du kommer läsa om socker i vin, världens vinländer och annan matnyttig information. Vill du lära dig mer och olika vintermer kan vi starkt rekommendera Systembolagets sida om vintermer.
Socker finns naturligt i alla druvor. Däremot varierar det hur mycket beroende på vilken typ av druva. När man mäter sockerhalten i vin är det alltid med hjälp av socker i gram per 100 milliliter vin. I de sockerfattigaste vinerna hittar du cirka 0,3 gram socker per 100 milliliter, då socker finns naturligt i druvorna finns det inget vin som är utan socker. Socker i röda viner ligger vanligtvis mellan 0,3-0,4 gramsocker, de är ofta fruktiga och lite mer kryddiga vinerna de som innehåller mest socker. Vita viner innehåller mindre än 0,6 gram socker per 100 milliliter men du kan hitta vita viner som till exempel sauvignon blanc som enbart innehåller 0,3 gram. Rosévin ligger likt vita viner under 0,6 gram socker och mousserande viner kan kliva ända upp till 1,5 gramsocker per 100 milliliter. Det finns även söta viner som kan komma så högt som 15 gram socker per 100 milliliter vin.
På de senare åren har vinmarknaden bokstavligen exploderat och vingårdar har dykt upp i nästa varje land. Några av de klassiska vinländerna inom Europa är Spanien, Frankrike, Portugal och Grekland men idag kan du hitta toppviner från många fler områden.